Soğan çok eski tarihlerden beri insannın yetiştirdiği ve gıda
maddesi olarak kul*landığı bir bitkidir. Yeşil yapraklan ve kuru
yumruları kullanılır. İçinde bulunan kükürtlü bir
madde dolayısıyla acıdır, gözleri yakar ve yaşartır. Kendine has
bir kokusu vardır. C vitamini bakımından çok zengin, besleyici
ve iştah açıcı bir besin*dir. Kalorisi oldukça
düşük olan taze soğan, özellikle salatalarla birlikte
kullanılır. Protein,, yağ, karbonhidrat ve sudan meydana ge*lir. A, E,
B1, 82 ve C vitaminlerini; sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve
flor minerallerini içerir.
Patatesin karı şekeri yükselti*ci etkîsi vardır. Ayrıca, pişiril*dikten sonra çok zayıf bîr besin muhteva*lı sına sahip olur.
Mutfaklarımız için çok önemli bir besin maddesi olan
soğanın diğer bazı özelliklerini şöyle sıralaya*biliriz:
*İdrar söktürücü özelliği vardır.
*Toksinlerin çıkarılmasın*da önemli olan terleme*ye yardımcı olur. Bu da özellikle mikroplu hasta*lıklarda önemli olan bir etkidir.
*C vitamini bakımından zengin olduğu için, İskor-büt hastalığına iyi gelir.
*İçerdiği ana maddelerden biri olan glukakinin sayesinde
kandaki şeker oranını düşü*rür. Bu sebeple şeker
hastalan için faydalı*dır.
*Sarımsak gibi kurt düşürücüdür ve
çok etkin bir antiseptiktir. Soğan suyuyla yapılacak bir
pansuman, küçük kesiklerin ve hafif yanıkla*rın
iltihaplanmasını engeller.
*Hanımların ve ergenlik dönemindeki gençle*rin canını sıkan sivilceler için ilaç gibidir.
*Özellikle
pişmişinin; yumuşatıcı, gerginlikle*ri giderici, spazmları
(öksürük, astım krizleri vb.) yatıştırıcı etkisi vardır.
Bu sebeple nezle ve anjinlerde çok faydalıdır.
*Çiğ soğan böcek, örümcek sokmaları ve kö*pek ısırmalarına karşı iyidir.
Kuru soğan özel*likle yemeklere lez*zet kattığı için vaz*geçilmez bfr tattır. A, Bi, 82, niasin ve
C vitaminleri île kalsiyum ve demir minerallerini ihtiva eder, Pişirildiğinde de vitaminlerini muhafaza eder.
Pek çok faydası olan so*ğanı hem beslen*mek hem de has*talıklardan korun*mak için bolca tü*ketmek gerekir.
Deneyler sonucu, soğanın kalp ve damar hastalıkları için faydalı
ol*duğu; pıhtılaşmayı sağlayan hücre plaketlerinin üzerinde
yaptığı et*kiyle kanamaların durdurulmasında etkili olduğu
anlaşılmıştır.